Astăzi nu este o problemă să cumperi balsam.

Dar ce trebuie să știți pentru a face o alegere corectă? Pentru că nu numai că vă va permite să creați o atmosferă confortabilă în incintă, dar vă va scuti și de necesitatea reparațiilor frecvente. Am adunat recomandările experților.

Alegerea este a ta
1 Pentru a alege corect un aparat de conditionere ieftine chisinau, trebuie să cunoașteți dimensiunea unui local și locația acestuia (dacă este în partea însorită sau la umbră). Puterea aparatului de aer condiționat este aleasă în funcție de aceasta.

Pe un metru pătrat de spațiu trebuie să luați 100 watt de capacitate a unei unități. Și dacă, să spunem, aparatul de aer condiționat are o productivitate la rece de 2 kilowați, acest lucru va fi suficient pentru a crea un mediu confortabil într-o cameră cu o suprafață de până la 20 de metri pătrați (cu condiția ca acolo să fie prezente 1-2 persoane și să nu existe surse de căldură).

2 Există diferite tipuri de aparate de aer condiționat: montate pe podea (mobile), convectoare și sisteme split. Aparatul de aer condiționat mobil este ușor de transportat dintr-o cameră în alta, este adesea echipat cu funcția de curățare și ionizare a aerului. Dar există un dezavantaj – este necesar să se toarne în mod regulat apa, care este colectată într-un compartiment special în timp ce condensarea. În plus, unitatea de podea nu se distinge prin funcționarea silențioasă. Este convenabil în sensul că nu trebuie să fie instalat, făcând o gaură în perete. În consecință, nu este nevoie să apelați la un meșter, ceea ce este mai ieftin.

3 Sistemele split sunt cele mai populare. Acest tip de sistem de aer condiționat nu numai că răcește încăperile pe timp de caniculă, dar le și încălzește pe timp de iarnă. În plus, un astfel de sistem nu aglomerează camera. Split-system este situat sub tavan și se potrivește în orice interior. În plus, dacă aveți nevoie de un astfel de echipament climatic într-un apartament mare sau în casă, puteți achiziționa un sistem multi-split, care va face posibilă reglarea temperaturii individuale în fiecare cameră. Adevărul este că acest miracol al tehnicii va costa de 2-3 ori mai mult.

4 Încă un plus al sistemului split-system – comoditatea la instalare, de fapt toate aparatele de aer condiționat funcționează dintr-un singur bloc exterior, iar acest lucru înseamnă că vor pătrunde prin pereți doar într-un singur loc. Dar trebuie să ne amintim că este imposibil să răcim o cameră și să încălzim o alta în același timp. Toate unitățile interioare trebuie să funcționeze în aceleași moduri: fie numai răcire, fie numai încălzire. În cazul în care este necesar controlul independent al temperaturilor din diferite încăperi, fiecare cameră trebuie să aibă propriul aparat de aer condiționat.

5 Specialiștii nu recomandă să se ghideze după țara-producător. Practic, prețul nu depinde de aceasta.

Santiago Lema, consilier pentru tehnică internă al Institutului de cercetări de marketing „GFC-Rus”, remarcă faptul că aparatele de condiționare cu invertor, care permit reducerea fluctuațiilor de temperatură, sunt din ce în ce mai populare în întreaga lume. Dar răspândirea lor în Rusia rămâne scăzută, spune expertul, cel mai probabil din cauza prețului – un invertor este în medie cu 10 mii de ruble mai scump decât un aparat de aer condiționat convențional.

6Nu încercați să economisiți bani instalând singur un aparat de aer condiționat. Instalarea neprofesionistă este periculoasă, deoarece puteți deteriora echipamentul și chiar prăbușirea construcției. Și firma de instalare pe care o invitați trebuie să aibă o licență și documente care să confirme calificarea sa pentru a furniza astfel de servicii.

Este important să ne amintim că aparatele de aer condiționat au nevoie de îngrijire de maestru – filtrele trebuie schimbate cel puțin o dată pe an pentru a preveni acumularea de bacterii patogene în interior.

În zonele în care trec mulți oameni, această procedură ar trebui făcută chiar mai des, recomandă Serghei Boitsov, directorul Centrului Științific de Medicină Preventivă. Pentru o sincronizare mai precisă, consultați instrucțiunile de utilizare.

Înmulțiți cu doi
Prețurile pentru echipamente pentru o cameră de 20 de metri încep de la 12.000 de ruble și depășesc cu mult o sută de mii. Dar acestea nu sunt toate cheltuielile pentru care trebuie să fiți pregătiți. Instalarea poate reprezenta până la 100 % din costul aparatului de aer condiționat.

Instalarea dispozitivului la 9 kilowați va costa aproximativ 8 mii, în cazul în care instalatorii sunt invitați în același loc unde ați cumpărat tehnica.

Corespondentului nostru i s-a spus într-unul dintre magazinele de internet „Rossiyskaya Gazeta” că este posibil să fie instalat chiar și pentru 5 mii, dacă se va săpa prin varietatea de firme de instalare. Cu toate acestea, cea mai ieftină instalație pe care am reușit să o găsim costă 6.600 de ruble.

Apropo, dacă vi se oferă să obțineți o autorizație de instalare la un preț comparabil, fugiți de ei – autorizațiile de instalare au fost abolite din martie.

Vânzătorii noștri nu recomandă cumpărarea echipamentului și instalarea acestuia de către firme diferite. Dacă o faceți, aceștia vor lăsa garanția pe seama instalatorului.

Managerul unui alt magazin de electrocasnice este sigur că în 99% din cazuri instalatorii sunt vinovați de unele probleme cu aparatele de aer condiționat. Dar putem presupune în mod rezonabil că astfel de „statistici” sunt doar un truc publicitar.

Cereți o licență
Dmitry Yanin, șeful Confederației internaționale a societăților de consumatori, consideră că societățile comerciale, transferând responsabilitatea pentru garanții către instalatori, impun astfel instalarea prin intermediul firmelor lor. Dar până acum nu au existat plângeri din partea consumatorilor cu privire la un astfel de comportament al vânzătorilor, spune Dmitriy Yanin.
În cazul în care atât comercianții, cât și instalatorii refuză să rezolve problemele cu un aparat de aer condiționat, președintele consiliului ConfOP recomandă să se contacteze producătorul, care este în orice caz responsabil pentru echipamentul produs.

Apropo…

Pe lângă problemele de sănătate, care pot fi cauzate de un aparat de aer condiționat, în multe birouri acesta provoacă și certuri în colectiv. Potrivit sondajului, realizat de portalul Superjob.ru, în timpul verii, 30% dintre angajați se ceartă între ei din cauza aparatului de aer condiționat. Femeile (32%) au mai des decât bărbații (30%) astfel de dispute. Doamnele se plâng că bărbaților le este cald, în timp ce aparatele de aer condiționat le fac să le fie frig și își „trag” bluzele în sus. Bărbații glumesc că femeile se simt reci pentru că au „o viață amoroasă nesigură”.

Alternativa la
Cu excepția aparatelor de condiționat, există un dispozitiv ușor de manevrat și mai disponibil pentru crearea confortului în interior – un ventilator. Nu provoacă dispute și există mai puține particularități în exploatare.

Într-un serviciu de presă al uneia dintre marile rețele comerciale, care se ocupă de aparatele de uz casnic, au declarat corespondentului „Rossiiskaya Gazeta” că, din punct de vedere cantitativ, vânzările de ventilatoare sunt mult mai mari decât cele de aparate de aer condiționat. Prețurile acestora fluctuează foarte mult. Costul modelelor de bază este de până la o mie de ruble, un ventilator de înaltă tehnologie poate costa până la 20 de mii.

Pentru a prelungi durata de viață a unui ventilator, ar trebui să alegeți un dispozitiv cu cât mai puține piese în mișcare, sfătuiesc experții.