Covorașe auto din interiorul mașinii sunt un accesoriu necesar. Covorașele protejează interiorul de umiditate și murdărie, protejând astfel partea inferioară a mașinii de coroziune.

Ce fel de covor să alegeți – cauciuc, poliuretan sau textil?

Alegerea covorului depinde de condițiile în care este exploatată mașina și, bineînțeles, de preferințele proprietarului mașinii. Să comparăm covorașele între ele.

Covorașe din cauciuc
Covorașele din cauciuc pot fi împărțite în 2 tipuri:

Covorașe din cauciuc cu un model „Mesh” și o margine de 1-1,5 cm (Eurostandard),

Covorașe din cauciuc cu o margine înaltă (3 cm).

În cazul covorașelor de primul tip, apa și murdăria care ajung pe covor rămân în celulele unei grile, fără a aluneca peste covor și nu ajung pe podeaua salonului, în ciuda unei margini joase a covorului. Atunci când conduceți sau parcați autovehiculul pe o pantă, umiditatea poate pătrunde sub covoraș din cauza jantei joase.

Covorașul de al doilea tip are o margine mai înaltă care protejează mai bine podeaua habitaclului de umiditate, dar dacă există multă umiditate, se pot forma bălți pe covoraș și se poate strica aspectul interiorului vehiculului.

Covorașele din cauciuc sunt bine fixate pe podeaua habitaclului datorită greutății lor mari, a vârfurilor antiderapante și a golurilor (luverșele trecătoare) prevăzute pentru anumite modele de vehicule.

Avantajele covorașelor din cauciuc:

preț scăzut,
ușor de curățat.

Prezentate în magazinul nostru, covorașele de cauciuc de la Avtodriver și Seintex (cu o placă și cu un model „Grid”) sunt fabricate din cauciuc de înaltă calitate, sunt elastice și rezistente la îngheț (nu se răcesc până la – 30 de grade).

dezavantajele covorașelor din cauciuc:

grele, greutatea unui set de covorașe ajunge la 8 kilograme,
produsele noi pot avea un miros ciudat de „cauciuc”, mai ales atunci când temperatura crește,
nu rezistă la temperaturi scăzute, se înmoaie și devin fragile,
sunt disponibile doar în negru.
Covorașe din poliuretan
Covorașele din poliuretan sunt mai moderne și seamănă cu covorașele din cauciuc cu o margine înaltă, dar au caracteristici de performanță mai bune.

Poliuretanul este un material ecologic, care combină cele mai bune calități ale cauciucului și ale polimerilor.

Avantajele covorașelor din poliuretan:

În comparație cu covorașele din cauciuc, covorașele din poliuretan:

Mai mult elastic,
mai durabile,
nu-și schimbă calitățile atunci când temperatura trece de la +55 la -55 grade C,
nu au mirosuri neplăcute,
Mai mult de 2 ori mai ușoare decât cele din cauciuc,
Acestea sunt produse în trei culori: negru, gri și bej, permițând covorașelor să se potrivească cu culoarea tapițeriei,
se așează bine în cabină, deoarece covorașele sunt realizate cu o anumită marcă de mașină și forma covorașelor se potrivește exact cu configurația podelei cabinei, nu alunecă, iar pentru o fixare mai sigură au elemente de fixare.
Dezavantaje:

preț, covorașele din poliuretan sunt mai scumpe decât cele din cauciuc.
În magazinul nostru puteți achiziționa covorașe din poliuretan de la Norplast.

Covorașe din material textil
Toate covorașele moderne din material textil au un strat superior de păr și o bază cauciucată sau din plastic cu un strat antiderapant.

Există două tipuri de covorașe textile:

Covorașe textile obișnuite,

Covorașe textile 3D.

Covorașele textile 3D au apărut odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne de scanare 3D și modelare computerizată volumetrică și câștigă popularitate în rândul șoferilor și proprietarilor de mașini.

Covorașele textile 3D sunt niște jgheaburi volumetrice fără decupaje, care repetă exact toate contururile podelei și ale fundului cabinei, cu o înălțime de 3 cm, ceea ce protejează podeaua cabinei de umiditate mai bine decât covorașele din cauciuc și poliuretan.

Covorașele textile 3D au o structură în trei straturi:

Stratul superior al grămezii,
Stratul din mijloc este un suport de spumă, care îndeplinește mai multe funcții: impermeabilizare, izolare termică și conferă o formă volumetrică covorului,
stratul inferior este o peliculă antiderapantă.
Toate covorașele absorb bine apa, sunt ușor de curățat și de spălat, se usucă destul de repede (20-30 de minute). Covorașele plușate sunt inodorii, decorează și conferă un confort deosebit interiorului unei mașini.

În timp ce covorașele cu grămezi 3D pot fi folosite pe tot parcursul anului și în orice vreme, covorașele textile convenționale sunt recomandate pentru vremea uscată de vară, deoarece sunt plate și nu au crestături. Unii șoferi folosesc aceste covorașe textile pentru a absorbi umezeala de pe covorașele de cauciuc cu margini înalte, îmbunătățind astfel aspectul interiorului vehiculului (evitând bălțile sub picioarele șoferului și ale pasagerilor) și facilitând menținerea curățeniei interiorului pe timp de iarnă cu zăpadă, deoarece covorașele textile sunt ușor de îndepărtat (sunt ușoare) și pot fi spălate și uscate la temperaturi ridicate.

Covorașele cu ciucure din scaunul șoferului au o așa-numită sub picior pentru a crește durabilitatea și rezistența la uzură. Pe diferite modele de covorașe, placa de rulare poate fi aplicată cu Velcro, lipită sau lipită cu poliuretan și metal.

Covorașele 3D au, de obicei, o placă de rulare din poliuretan sau metal.