Varietatea de tipuri, mărci și modele de cuptor electric moderne oferă utilizatorului o gamă largă de opțiuni pentru a alege cel mai bun aparat pentru nevoile sale. Cu toate acestea, o gamă atât de impresionantă face ca procesul de selecție să fie dificil. Și nu este surprinzător, deoarece nu este ușor să absorbi rapid atât de multe informații privind caracteristicile tehnice, funcționalitatea, designul, funcționarea și multe alte caracteristici ale echipamentului. Haideți să încercăm să sistematizăm toate aceste date, care ar trebui să vă ajute în alegerea dumneavoastră.

Alegerea cuptorului potrivit
Nu există reguli clare cu privire la modul de alegere a unui cuptor, deoarece totul depinde de preferințele dumneavoastră personale. Gospodinele cărora le place adesea să-și răsfețe casele cu copturi parfumate, preparate din carne la cuptor, caserole suculente sau pizza apetisantă, vor da preferință unui model mai avansat. Iar pentru persoanele neexperimentate în complicațiile culinare, un aparat simplu va părea cea mai bună soluție.

Cerințele generale pentru alegerea unui cuptor vor arăta după cum urmează:

ușurința de operare și întreținere;
Combinația de design a cuptorului cu interiorul bucătăriei;
marcă bine-cunoscută;
corespondența dintre preț și calitatea echipamentului;
durabilitate și echipamente de siguranță;
economie.
Celelalte criterii de selecție sunt pur individuale, în funcție de preferințele și capacitățile financiare ale utilizatorului. Unii preferă gazul, alții modelele electrice, variantele încastrate sunt foarte populare, dar și cele independente. Proprietarii de bucătării spațioase își pot permite să aleagă un cuptor mare, într-o cameră mică fără opțiuni trebuie să comande un model compact.

Cuptor: gaz sau electric – ce să alegeți?
Alegerea tipului de cuptor prin metoda de încălzire depinde nu numai de preferințele personale. În cazul în care casa nu are o conexiune la rețeaua centralizată de gaz, nu trebuie să alegeți. În caz contrar, ar trebui să luați în considerare ambele opțiuni. Și, deși în ultima vreme, tot mai mulți consumatori înclină în favoarea cuptoarelor electrice, acest lucru nu înseamnă că acestea sunt complet lipsite de dezavantaje.

Gaz
Principiul de funcționare a aparatelor cu gaz este destul de simplu. Încălzirea zonei de lucru se datorează duzelor arzătorului, care sunt situate în partea de jos. Unul dintre principalele criterii de alegere a aparatelor sunt dimensiunea și volumul. Aici totul este simplu – pentru o bucătărie mică, se aleg modelele compacte, pentru una mare puteți cumpăra supradimensionată, există și modele de dimensiuni medii.

Costul cuptoarelor care funcționează pe „combustibil albastru” este, de obicei, cu 20-30% mai mic decât cel al cuptoarelor electrice. În plus, utilizarea gazului este mai puțin împovărătoare pentru buget. Prin urmare, din punct de vedere economic, cuptorul cu gaz va fi mai bun. De asemenea, trebuie remarcat faptul că un astfel de echipament se caracterizează prin simplitate, deoarece nu are un set mare de funcții – acest lucru este mai obișnuit pentru utilizatorii obișnuiți cu unitățile tradiționale.

În ceea ce privește dezavantajele, în primul rând, trebuie remarcat riscul ridicat de incendiu și explozie al echipamentului. Și, deși echipamentele moderne sunt echipate cu o funcție de control al gazelor, siguranța dispozitivelor electrice este încă la un nivel mai ridicat. Un alt dezavantaj al cuptoarelor cu gaz este considerat precizia scăzută a controlului temperaturii, astfel încât timpul exact pentru gătit acest sau acel fel de mâncare nu va determina, cu excepția aproximativ. Următorul dezavantaj este poluarea ridicată. Datorită faptului că gazul are în compoziția sa diverse impurități și aditivi care se formează la ardere, curățarea echipamentului cu detergenți (inclusiv abrazivi) trebuie să fie regulată.

Cel mai bine este să optați pentru cuptoarele pe gaz cu funcție de autocurățare. În plus, toate modelele moderne au un dispozitiv de siguranță pentru gaz și o funcție de aprindere electrică.

Electric
Echipamentele alimentate de rețea sunt considerate mai progresiste. Alimentele în el se dovedesc mai gustoase, gătite mai repede și, datorită funcțiilor avansate, nu este nevoie să controlați procesul de gătire. În cuptoarele electrice moderne puteți pregăti adevărate capodopere culinare cu produse obișnuite.

Problema este că principiul încălzirii într-un cuptor electric nu este același cu cel al unui cuptor cu gaz. Într-o unitate cu gaz, camera de lucru este încălzită doar în partea de jos, așa că, pentru a nu usca vasul, trebuie să deschideți ușa din când în când și să controlați procesul de gătit. Aparatul electric are elemente de încălzire inferioare, superioare, posterioare sau circulare, care pot fi activate în orice combinație. Funcția de convecție permite coacerea uniformă a ingredientelor, ceea ce are un efect pozitiv nu numai asupra gustului alimentelor, ci și asupra vitezei de gătire.

Modelele electrice au un grătar, care poate fi mare sau mic. Există chiar și cuptoare electrice cu rotisor, dar nu orizontal, ci vertical. Un astfel de echipament este, de asemenea, echipat cu o funcție de autocurățare (catalitică, hidrolitică sau pirolitică), ceea ce va economisi timp și efort atunci când se ocupă de el. Comenzile pot fi complet electronice (panou tactil) sau electronice-mecanice. Dispozitivele cu panouri tactile sunt mai convenabile și mai moderne, dar dacă în casă există frecvente supratensiuni, este mai bine să acordați preferință unui dispozitiv echipat atât cu electronică, cât și cu mecanică.

Tipuri de cuptoare în funcție de locație
În funcție de locație, cuptoarele se împart în două tipuri: cele de sine stătătoare și cele încorporate. Aparatele de sine stătătoare sunt instalate în orice loc convenabil în bucătărie, în principal pe podea, încastrate – într-o nișă special prevăzută în mobilierul de bucătărie.

Cuptoare încorporate
Astăzi, aparatele încorporabile sunt disponibile pentru aproape toată lumea și sunt considerate nu un lux, ci o necesitate, deoarece pentru omul modern funcționalitatea și caracterul practic sunt principalele priorități. Lățimea acestor echipamente poate fi: 45 cm (îngust), 60 sau 70 cm (standard) și 90 cm (mare).

Principalele avantaje ale unităților încastrate sunt:

caracterul practic și economia de spațiu;
funcționare silențioasă;
ușor de instalat;
combinație armonioasă cu accesoriile.
Cuptoare de sine stătătoare
Aparatele independente au propriile lor caracteristici și sunt încă destul de solicitate. Majoritatea modelelor, instalate pe podea, au o suprafață de gătit, ceea ce pentru mulți utilizatori este un avantaj. Unitățile mici, care sunt amplasate pe blat, nu au o plită.

Echipamentul de sine stătător are un cost mai mic, este mai ușor de ales, și nu este necesar să se stipuleze nuanțele de instalare cu un maestru. În plus, în cazul reproiectării bucătăriei, un astfel de cuptor poate fi pus cu ușurință în alt loc, ceea ce nu se poate spune despre un dispozitiv încastrat.

Tipuri de control
În funcție de tipul de unități de control pot fi dependente și independente, ceea ce determină proiectarea dispozitivelor. În primul caz, plita și cuptorul au o unitate de control comună, în al doilea – dispozitivul poate fi utilizat independent de plita și instalat oriunde.

Dependent
Unitățile de comandă combinate sunt legate între ele printr-o singură unitate de cablare și nu pot fi operate separat. La selectarea unităților dependente trebuie să se țină seama de următoarele nuanțe

Cuptorul și plita trebuie să fie de același producător (alegerea se face în funcție de tabelul de compatibilitate);
unitate combinată va fi extrem de dificil de ales, așa că este mai bine să cumpere o pereche care funcționează pe suportul de energie de același tip.

Independent
Unitățile independente pot fi instalate oriunde și la orice înălțime – nu doar sub blat, ci și pe acesta. Pentru ușurința utilizării, este mai bine să fie la nivelul pieptului. În acest fel, nu trebuie să vă aplecați în mod constant pentru a deschide ușa.

Cuptoarele independente sunt foarte funcționale, vorbim în primul rând de unitățile electrice. Dezavantajele includ nevoia de spațiu suplimentar în bucătărie și, în plus, va trebui să selectați dispozitivul astfel încât să se potrivească nu numai cu setul de bucătărie, ci și cu alte aparate.

Dimensiunile și capacitatea cuptorului
În ceea ce privește dimensiunea și volumul cuptoarelor, acestea pot fi de trei tipuri: full-size, înguste și late. Primul tip are o lățime standard – 60 cm și aproximativ aceeași adâncime și înălțime (± 5 cm). Cele înguste, de regulă, sunt achiziționate pentru spații mici de bucătărie. Lățimea lor este de 45 cm, iar adâncimea și înălțimea sunt aceleași ca și în cazul echipamentelor de dimensiuni normale. Unitățile late (90 cm) sunt concepute pentru bucătării mari.

Cuptoarele standard au un volum de 60-70 de litri, ceea ce este suficient pentru a găti o mare varietate de feluri de mâncare. Unitățile înguste au o capacitate de 35-45 de litri, iar cele late – până la 85 de litri.

Instalarea produsului
Pentru ca cuptorul să funcționeze în siguranță și în mod convenabil, acesta trebuie instalat și conectat în mod corespunzător. Pe tipul de unitate de amplasare (încorporat sau independent) depinde de instalarea sa, de tipul de sursă de energie (gaz sau electricitate) – conexiune.

Instalarea unității încastrate începe cu pregătirea nișei în care va fi amplasată. Este foarte important să se excludă cea mai mică nealiniere, altfel cuptorul în funcțiune se poate strica din cauza distribuției incorecte a căldurii. Este obligatoriu să se lase spații între pereții unității și pereții nișei. De regulă, se folosesc următoarele dimensiuni: de la suprafața din spate – 40 mm, pereții din stânga și din dreapta – 50 mm, partea de jos – 90 mm.

Pentru a conecta aparatul electric are nevoie de o priză separată cu trei terminale („sol”, „fază”, „zero”) Euro, care se conectează la întrerupătorul de circuit din tabloul de distribuție cu un cablu de cupru cu trei nuclee. Aparatul de gaz este conectat la rețeaua electrică printr-un furtun flexibil special. Condiția principală este etanșarea completă a secțiunilor de conectare. Trebuie remarcat faptul că este interzis să conectați singuri echipamentele alimentate cu gaz. Este necesar să se apeleze la specialiști ai serviciului de gaz.

Curățare ușoară
Există mulți detergenți pentru curățarea cuptoarelor, unii pot fi preparați chiar de dumneavoastră pe bază de bicarbonat de sodiu, oțet sau acid citric. Cu toate acestea, în cazul gătitului frecvent, acest proces este enervant, așa că este mai bine să cumpărați dispozitive cu moduri de autocurățare: catalitic, pirolitic sau hidrolitic.

Autocurățarea de primul tip constă în faptul că pereții echipamentului sunt acoperiți cu un smalț special, capabil să scindeze grăsimile în apă și carbohidrați direct în timpul gătitului. Metoda pirolitică transformă toate impuritățile în cenușă (la o temperatură de aproximativ 500C). Metoda de hidroliză – impactul asupra grăsimilor a vaporilor de apă cu impurități de substanțe speciale.