Frigidere este unul dintre cele mai importante aparate, nu numai în bucătărie, ci și în întreaga casă: el determină prospețimea și conservarea a ceea ce mâncăm. De aceea, ar trebui să vă alegeți frigiderul în mod responsabil. În acest articol, veți găsi cea mai cuprinzătoare listă de criterii pe care trebuie să le luați în considerare atunci când cumpărați un frigider.

 

Dimensiuni standard și non-standard ale frigiderului

Primul pas înainte de a face achiziția și cel care determină toate deciziile ulterioare este să alegeți un loc pentru frigider și să măsurați spațiul pe care intenționați să îl alocați acestuia.

 

Există mai multe dimensiuni de bază ale frigiderelor, pentru fiecare dintre acestea toate cele trei dimensiuni externe: adâncime, lățime, înălțime sunt standardizate la intervale mici. Acest lucru se face pentru a lăsa în mod convenabil un anumit spațiu pentru frigider atunci când se amenajează bucătăria și, de asemenea, pentru a-l schimba cu unul nou fără nicio rearanjare. 

 

Cu toate acestea, nu există un standard unic. Consumatorii de pe diferite continente au propriile preferințe – în primul rând, acest lucru este valabil pentru modelele mari.

 

Frigiderele europene sunt cele mai înalte, dar nu și cele mai late. Compartimentul de congelare este situat, de obicei, sub compartimentul frigiderului.

 

Modelele asiatice sunt puțin mai joase, dar mai late. Compartimentul de congelare este mic și se află în partea superioară.

 

Americanii au bucătării spațioase și au obiceiul de a-și face provizii de alimente pentru perioade lungi de timp. De aceea, frigiderele lor sunt cele mai spațioase și mai neobișnuite Side-by-Side. În acest caz, frigiderele sunt dispuse pe verticală și nu pe orizontală – cu un congelator în stânga și un răcitor în dreapta. Adâncimea și lățimea frigiderelor americane sunt mult mai mari decât cele ale modelelor cu care suntem obișnuiți.

 

Atunci când măsurați, se poate dovedi că niciuna dintre opțiunile standard nu vi se potrivește. Aceasta nu este o problemă: la vânzare există destul de multe modele cu parametri non-standard. De exemplu, cu o adâncime de până la 50 cm pentru bucătării mici.

 

Frigidere încorporate

Vorbind despre factorii de formă ai frigiderelor, este imposibil să nu menționăm o varietate atât de specifică precum frigiderele încorporabile. Aspectul lor este format de o cutie, realizată împreună cu restul mobilierului de bucătărie și combinată cu acesta. Adică, comandând un decor de bucătărie personalizat, aveți posibilitatea de a ascunde frigiderul, pentru a-l face invizibil în interior. Aparatul este plasat într-unul dintre dulapuri, iar pe partea din față este instalat un panou din același material ca și celelalte uși.

 

Ca rezultat, veți obține o bucătărie în care frigiderul nu încalcă armonia stilistică, dar are două dezavantaje semnificative.

 

Costuri ridicate. Toate aparatele încorporate sunt mult mai scumpe decât cele convenționale.

Dimensiuni mici. Modelele încorporate sunt ele însele mici și, în plus, pentru o circulație adecvată a aerului, cutia trebuie să fie mai mare decât dispozitivul în toate cele trei dimensiuni – spațiul din bucătărie este folosit în mod irațional.

Cu aceeași capacitate, frigiderele încorporabile Midea au cea mai bună ergonomie. De exemplu, 5 sticle de sticlă de 0,5 litri pot încăpea cu ușurință sub sertarul pentru legume.

 

De ce nu contează capacitatea în litri?

Capacitatea frigiderului este un indicator care se măsoară în litri și depinde direct de dimensiunea aparatului. De exemplu, volumul frigiderelor din clasa mini este de 120-220 de litri, din care 5-60 de litri sunt necesari pentru compartimentul de congelare. Cele mai impresionante frigidere side-by-side au o capacitate de 500-800 de litri de produse alimentare, iar congelatorul ocupă 1/5 până la 1/3 din volumul total.

 

Din cifrele de mai sus, puteți vedea că nu contează doar volumul util al capacității, ci și raportul dintre compartimentele frigiderului și congelatorului. Această proporție pentru diferite modele poate varia semnificativ. Cum de a alege un frigider, este dificil de a da sfaturi în acest aspect. Totul depinde de preferințele personale. Încercați să calculați ce proporție din lista dumneavoastră de cumpărături reprezintă alimente refrigerate și ce proporție reprezintă alimente congelate. Luați în considerare dacă gătiți pentru mai multe zile în avans.

 

Dispunerea inteligentă este la fel de importantă. De exemplu, tigăile mari pentru supă sunt de obicei așezate pe raftul de jos. Așadar, merită să vă asigurați că compartimentul inferior al frigiderului ales este suficient de înalt pentru acest tip de alimente. Este bine dacă rafturile sunt reglabile în înălțime: atunci le puteți recombina rapid, ținând cont de sarcina curentă. Ușile spațioase măresc semnificativ volumul util. În multe frigidere Midea, chiar și rafturile laterale de lățime standard pot găzdui până la 5 litri de ambalaje – de exemplu, în modelul MRB520SFNX3.

 

Aceste observații vă vor ajuta să alegeți un frigider care să fie optim pentru dvs. în ceea ce privește capacitatea totală și echilibrat în ceea ce privește volumul camerelor.

 

Nivelul de zgomot al frigiderului dvs.

Zgomotul este normal la un frigider. Unele dintre piesele și componentele sale pur și simplu nu se pot abține să nu facă zgomot. Există vibrațiile compresorului, fluxul de agent frigorific prin tuburi și zgomotul de clic al releelor.

 

Cu toate acestea, există modalități de a reduce nivelul de zgomot, astfel încât volumul frigiderelor nu este același. Se acceptă următoarea clasificare:

 

nivel de zgomot redus: până la 34 dB;

mediu: 35-44 dB;

ridicat: peste 45 dB.

Va trebui să plătiți o taxă suplimentară pentru apartenența aparatului la primul grup. Cu toate acestea, acest articol de cheltuieli nu poate fi considerat o prioritate. Un frigider cu un nivel de zgomot de 40 dB abia dacă îl veți auzi. Volumul său de vârf este comparabil cu cel al unei conversații liniștite.

 

Sugestii generale pentru alegerea unui frigider

Și pentru a încheia – câteva sfaturi de specialitate despre cum să alegeți un frigider cu cel mai bun raport calitate-preț.

 

Asigurați-vă că rafturile sunt fabricate din sticlă rezistentă la impact. După cum arată practica, chiar și atunci când sunt tratate cu grijă, șocurile accidentale sunt frecvente. 

 

Și ce a fost inventat în frigider în ultimii 10-15 ani și care dintre aceste inovații vor fi foarte utile?

 

Noul sistem de răcire cu două circuite ajută la menținerea unei temperaturi exacte și la evitarea amestecului de mirosuri alimentare.

Afișajul LED sensibil la atingere face controlul mai convenabil și mai clar. Această opțiune este disponibilă la aproape toate modelele Midea.

Funcția de menținere a umidității optime vă permite să reglați acest parametru și să creați cel mai confortabil microclimat pentru produsele care se află în compartiment. Dacă în sertar sunt multe alimente, umiditatea va fi mai mare și invers. Prin urmare, este important să aveți o ajustare și să o utilizați în funcție de sarcina sertarului. În special, carnea, peștele și brânza se păstrează cel mai bine la o umiditate de 50%, iar fructele și legumele la 90%. Modelele Midea MRI9217FN și MRC519SFNGX acceptă reglarea umidității.

Deci, să rezumăm. Iată lista de verificare a criteriilor la care ar trebui să se acorde atenție la achiziționarea unui frigider.

 

Dimensiuni.

Încorporat sau independent.

Capacitatea, dispunerea, proporțiile dintre camerele de refrigerare și cele de congelare.

Numărul de camere.

Numărul și marca compresoarelor.

Clasa de consum de energie.

Clasa climatică.

Caracteristicile speciale ale camerei de congelare.

Sistem de dezghețare prin picurare sau fără îngheț.

Nivelul de zgomot.

Gama de prețuri.

Caracteristici suplimentare.

Acum știți totul despre frigiderele de care are nevoie utilizatorul. Țineți cont de recomandările noastre atunci când alegeți – și veți obține cel mai potrivit model pentru dvs., care vă va aduce doar emoții pozitive de utilizare.