Lentilele de contact sunt o alternativă bună la ochelari. Acestea sunt invizibile din exterior și le permit celor cu miopie severă să renunțe la ochelarii grei. Spre deosebire de ochelari, acestea nu limitează câmpul vizual. Acestea ușurează considerabil viața activă și sportul. Lentilele colorate, decorative sau de carnaval sunt indispensabile dacă doriți să creați o imagine spectaculoasă.

Dar, desigur, primele lentile pe care le găsiți nu vi se vor potrivi. Ar trebui să alegeți lentilele de contact ținând cont de vederea dumneavoastră și de alți parametri. Cum de a alege lentile de contact pentru ochi fără ajutorul unui medic? Și este chiar posibil să o facem?

Ar trebui să consultați întotdeauna un specialist în lentile.

Cum puteți alege lentilele care nu vă vor afecta sănătatea? Pentru început, ar trebui să vă supuneți unui diagnostic profesional al vederii. Numai un oftalmolog, care are la dispoziție echipamentul necesar, vă poate spune caracteristicile lentilelor de care aveți nevoie, ținând cont de structura ochiului dumneavoastră și de particularitățile vederii dumneavoastră.

Dar alegerea lentilelor de contact pe cont propriu poate grăbi dezvoltarea bolii oculare și agrava semnificativ starea dumneavoastră. Numai dacă aveți o rețetă în mână, are sens să mergeți la magazin. 

Nu uitați că există situații în care purtarea lentilelor de contact este strict contraindicată. De exemplu, acestea sunt diferite boli inflamatorii ale ochilor. Producția deficitară de lichid lacrimal nu este o contraindicație absolută, dar impune restricții în ceea ce privește alegerea materialelor și designul lentilelor.

Pentru a ridica lentilele, trebuie doar să vizitați un specialist, să vă verificați ochii (modul obișnuit de determinare a acuității vizuale folosind un tabel cu texte de diferite dimensiuni imprimate pe el, precum și examinarea cu ajutorul unui autorefractometru și a altor dispozitive) și apoi să obțineți o rețetă.

Lentilele sunt adaptate individual, iar prescripția va include principalii parametri medicali. În funcție de designul optic, produsele sunt împărțite în:

Sferice – aceasta este soluția clasică, care este utilizată pentru a corecta cele mai frecvente deficiențe de vedere, adică miopia și hipermetropia;

Toric – corectează astigmatismul, ajutând lumina să se concentreze corect pe retină;

Multifocale – utilizate de obicei pentru a corecta așa-numita presbiopie, adică hipermetropia legată de vârstă sau senilă;

Lentile cu defocalizare periferică – o nouă generație de lentile cu optică complexă care sunt utilizate la copii pentru a controla progresia miopiei.

Piața oferă o varietate de produse de la mulți producători. Printre firmele cu o reputație pe deplin meritată se numără Alcon, Bausch+Lomb, CooperVision, Johnson&Johnson Vision.

Principalele tipuri de lentile de contact

Întreaga varietate de lentile de contact, în funcție de proprietățile lor și de materialul de fabricație, poate fi împărțită în două tipuri principale:

rigidă;

moale.

Modelele rigide sunt fabricate din polimeri de silicon. Acesta este un întreg grup de lentile – corneale, corneosclerale și sclerale – și există o serie de indicații pentru scopul lor. Aceste produse sunt, de obicei, concepute pentru utilizare pe termen lung, până la 6-12 luni, și trebuie îngrijite cu atenție.

Lentilele moi sunt recomandate de medici mult mai des. Acestea se poartă atât pentru miopia normală, cât și pentru alte deficiențe de vedere. Astfel de lentile sunt fabricate din hidrogel, uneori cu adaos de silicon. Ce tip de lentile este mai bine să alegeți?

Un dezavantaj serios al lentilelor de contact este că acestea limitează fluxul de oxigen către suprafața ochiului. Prin urmare, merită să evaluăm materialele în funcție de măsura în care acestea permit ochiului să „respire”. În ceea ce privește un alt parametru important, elasticitatea, nu există o diferență semnificativă între hidrogel și hidrogel cu silicon.

Hidrogelul are multă apă și este destul de permeabil la oxigen. Cu toate acestea, siliconul hidrogel face acest lucru mai eficient. Prin urmare, lentilele din hidrogel nu trebuie purtate fără a fi scoase mai mult de o zi. Producătorii susțin că unele produse din hidrogel și silicon pot fi purtate fără a fi scoase timp de o săptămână sau chiar o lună. Durata exactă a modului recomandat este indicată pe ambalaj. Cu toate acestea, oftalmologii nu recomandă acest lucru.

Alte variante de clasificare a lentilelor de contact

În funcție de elementul de susținere, adică de ceea ce atinge direct obiectivul, se pot distinge mai multe categorii:

Corneale, cele mai mici – 9-11 mm, se află complet pe cornee, iar acest grup include de obicei lentile rigide cu o bună respirabilitate;

lentilele corneosclerale cu un diametru de 12-15 mm – majoritatea lentilelor moi foarte solicitate aparțin acestui grup, cu partea principală a lentilei care se sprijină pe cornee, cu marginea peste scleră;

lentilele sclerale care se sprijină doar pe scleră și nu ating corneea, formând o cupolă deasupra acesteia – cele mai mari, iar diametrul lor variază de obicei între 15,8 și 21 mm.

După modul de purtare:

lentilele de zi sunt considerate cele mai sigure, se poartă în timpul zilei și se îndepărtează înainte de a merge la culcare, lăsându-le peste noapte într-o soluție specială sau aruncându-le dacă sunt lentile de înlocuire zilnică;

Lentilele de contact concepute pentru purtare flexibilă pot fi lăsate la locul lor timp de 2 până la 3 zile;

lentilele cu utilizare prelungită pot fi lăsate pe ochi timp de mai multe zile, de la o săptămână la o lună, dar le puteți purta numai după ce vă consultați oftalmologul.

Desigur, pentru cei care duc un stil de viață activ, este convenabil să folosească lentile care pot fi purtate cât mai mult timp posibil. Cu toate acestea, experții atrag atenția că modul de purtare pe timp de zi este cel mai sigur. Purtarea excesivă a lentilelor de contact poate duce la faptul că ochii tăi nu au suficient oxigen, care este necesar pentru viața normală și metabolismul celulelor corneei. De asemenea, poate provoca apariția și dezvoltarea diferitelor infecții oculare.

Unul dintre cele mai importante criterii în funcție de care puteți alege lentilele este modul de înlocuire.

Cea mai simplă opțiune este, fără îndoială, înlocuirea zilnică. Nu trebuie să aveți grijă de aceste lentile, nu trebuie să le depozitați după ce le scoateți. Pur și simplu:

dimineața, când vă puneți noile lentile;

le purtați pe tot parcursul zilei;

scoateți-le înainte de a merge la culcare și aruncați-le.

Este convenabil și igienic, deoarece folosiți o nouă pereche de lentile de fiecare dată. Singurul dezavantaj în acest caz este că trebuie să aveți un stoc de aceste produse.

Lentilele reutilizabile, în funcție de marca specifică, pot fi schimbate:

la fiecare două săptămâni;

o dată pe lună;

la fiecare trimestru sau șase luni;

o dată pe an.

Este convenabil, deoarece nu este nevoie să păstrați acasă un stoc de lentile de unică folosință sau să le luați cu dumneavoastră, de exemplu, în călătorii. Cu toate acestea, în acest caz, este important să nu uităm de igienă. 

Adevărul este că atunci când purtați lentile, pe suprafața acestora se formează depuneri. Acestea sunt compuse în principal din componente ale lichidului lacrimal, cum ar fi grăsimile și proteinele. Aceste depozite au un impact direct

cât de confortabil vă simțiți cu lentilele dumneavoastră;

calitatea viziunii dumneavoastră;

Riscul de complicații, inclusiv reacții alergice.

O altă problemă este că lentilele sunt un teren propice pentru bacteriile care cauzează boli.

Toate cele de mai sus înseamnă că lentilele trebuie să fie îngrijite în mod regulat, ceea ce înseamnă că trebuie curățate cu o soluție dezinfectantă specială.

Colorată sau transparentă?

Principalul avantaj al lentilelor transparente este invizibilitatea lor. Acesta este motivul pentru care mulți oameni optează pentru această opțiune. Dar există persoane care, de exemplu, doresc să își schimbe culoarea ochilor și chiar să atragă atenția asupra lor folosind lentile de contact. Puteți găsi la vânzare lentile speciale decorative sau de carnaval cu efect cosmetic, care sunt de obicei puse pentru un eveniment unic – o petrecere, o excursie la club.

O opțiune alternativă este reprezentată de lentilele colorate, care vă schimbă atât aspectul, cât și vă corectează vederea. Ca și lentilele transparente, lentilele colorate nu trebuie purtate prea mult timp. În plus, acestea ar trebui utilizate cât mai rar posibil și numai pe timp de zi, deoarece pigmentul aplicat pe ele reduce semnificativ permeabilitatea la oxigen. Un alt dezavantaj este că, la apus, când pupila umană se dilată, partea colorată poate intra în câmpul vizual și poate împiedica serios vederea.

În concluzie.

Cum de a alege lentile de contact pentru ochi de unul singur? Cei mai importanți parametri sunt pur și simplu imposibil de determinat fără ajutorul profesional al unui oftalmolog. În plus, dacă încercați să evitați un astfel de consult sau nu urmați recomandările unui specialist, situația dumneavoastră vizuală nu poate decât să se înrăutățească.

Chiar și trecerea la un obiectiv de la un alt producător cu exact aceiași parametri ca și cei pe care îi foloseați înainte poate cauza probleme din cauza diferențelor de proiectare.

Cu toate acestea, puteți alege, de exemplu, un regim de înlocuire sau de purtare. Dar, chiar și în acest caz, este mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a înțelege cu exactitate avantajele și dezavantajele și să luați o decizie numai după ce obțineți informații complete și cântăriți argumentele pro și contra.